Foto's van Molukkers in Friesland 1957-1963

Na de Indonesische onafhankelijkheid werden Molukkers die als KNIL militair voor Nederland hadden gestreden, samen met hun familie, naar Nederland gebracht. Ze kwamen vooral van het eiland Ambon, één van de eilanden van de Molukken, wat weer onderdeel is van Indonesië. Ze werden in Nederland opgevangen in kampen (ook wel "woonoorden" genoemd) met het doel om terug te keren. Maar de meeste Molukkers zijn in Nederland gebleven. Meer info op Wikipedia: Geschiedenis van de Molukkers in Nederland.

De halfzus van mijn oma, "Tante Klaske" (Klaaske Tjoukje Kooistra *1927 †1989) organiseerde dat Molukse kinderen 's zomers twee weken bij Nederlandse families konden logeren. De kinderen kwamen uit verschillende kampen in Friesland: Oranje en Ybenheer (Oosterwolde), Wyldemerk (Gaasterland) en De Wite Peal (Sintjohannesga). Van het kampleven en de kindervakanties staan hieronder ongeveer 250 foto's en een paar krantenartikelen. Het krantenartikel dat ik bovenaan heb gezet, geeft een aardige inleiding, de artikelen daarna zijn wat meer van hetzelfde. De eerste helft van de foto's is van een album met zwart-wit foto's, de tweede helft zijn kleuren dia's. Vrijwel alle foto's zijn door Klaske gemaakt.

Alle foto's hieronder zijn in volledige digitaliseer-resolutie te downloaden: Molukkers-Friesland-1957-1963.zip.



Album#152
Krantenartikel, Trouw, 10-02-1962:"Tante Klaske. Vakantie voor Friese Amboneesjes"
Kopie van tekst staat onder de afbeelding
Vakantie in Leeuwarden voor Ambonese kinderen uit Friese woonoorden

Kopie van bovenstaand krantenartikel:

Tante Klaske, vakantie voor Friese Amboneesjes

(Van onze redactrice)

Vraag aan de Ambonese kinderen uit de barakken in Gaasterland en Fochteloo wie mejuffrouw Th. K. Kooistra is en hun donkere ogen zullen groot worden van verbazing: dat iemand dat niet weet. Zij is immers "tante Klaske" en dat zegt alles. Want al woont tante Klaske tientallen kilometers ver van hun vandaan, de kinderen kennen deze blonde Friezin uit Leeuwarden allemaal en zij hen. Aan haar hebben ze nu al vier jaar achtereen een veertiendaagse vakantie in de Friese hoofdstad te danken. Eens twee weken in een normaal Nederlands gezin, in een stenen huis te wonen, te kunnen spelen met andere kinderen, eens heerlijk verwend te worden, daar kijken de Ambonese kinderen al maanden tevoren naar uit. En dan zullen zij tante Klaske niet kennen, die helemaal in haar eentje deze vakantie voor zo'n 100 à 150 kinderen tussen 6 en 14 jaar organiseert.

Een lustrum

Ze is al weer druk bezig met de voorbereidingen voor de komende vakantie, een lustrum. Neen, ze stippelt geen buitenlandse reisjes voor zichzelf uit. Voor haar zal het geen vakantie zijn. De enige week, die ze als corsetière in het jaar mag opnemen, offert ze op aan de kampkinderen. In die week haalt ze met auto-bussen de Amboneesjes op, ze bezorgt hen bij de pleegouders in de stad, de volgende dagen loopt ze opnieuw de pleeggezinnen af om te kijken of alles goed gaat. Dat is haar enige vakantie. Ze is er tevreden mee. Waarom maakt ze zich zo druk voor die kinderen, zelfs zo dat de weinige vrije tijd die ze heeft erbij in schiet niet? Al vele malen is het haar gevraagd. Soms door onvriendelijke mensen die zeiden: wat doen de Ambonezen hier, ze horen hier niet. Als mejuffrouw Kooistra dan antwoordde: ga eens in de kampen kijken, dan repliceerden ze met: daaraan hebben we geen behoefte. Overigens stoort mejuffrouw Kooistra zich aan deze opmerkingen niet. "Het is gemakkelijk praten zo. Door allerlei politieke verwikkelingen zijn ze hier gekomen. Al meer dan tien jaar leven ze in kampen en als je weet hoe die eruit zien. Bij een onderzoek is gebleken, dat 49 van de 56 woonoorden in ons land onbewoonbaar waren. Toen ik dat hoorde, heb ik en fikse brief naar minister Klompé gestuurd en nu zijn twee kampen opgeheven. Twee zijn er nog over: het Mohammedaanse in Gaasterland, het protestantse in Fochteloo."

De blonde, struise Friezin vertelt, dat ze wel eens huilend is weggelopen uit een kamp, zo verschrikkelijk was de huisvesting daar van de meestal zeer talrijke gezinnen. Een pleeggezin dat eerst beslist niet van een pleegkind voor de vakantie wilde horen, kwam daarop terug, toen het de brakken met de kleine kamertjes had bezocht. "Ik wist niet, dat het zo erg is, dit werk is heel nodig", zei de man tegen mejuffrouw Kooistra.

Christenplicht

Het is inderdaad nodig. Niet omdat de Ambonezen zo'n behoefte aan medelijden hebben. Voor de meeste kinderen is Nederland geen vreemd land. Het is echter nodig, dat vooral de Ambonese jeugd deel krijgt aan de Nederlandse samenleving, waarin ze misschien wel altijd zal moeten blijven. De bewoners van de kampen leven zeer eenzaam, contact met de Nederlanders is er niet. Eens zullen de kampen worden opgeheven. De Ambonezen zullen een eigen gezin stichten en ze zullen dan moeten leren, hoe een Hollands gezin in elkaar zit. Mejuffrouw Kooistra heeft nog meer redenen."Ik kan best begrijpen, dat deze mensen naar hun land terug willen, vooral de Mohammedanen, die hun godsdienst in ons land haast niet kunnen belijden. Op hun sabbath, vrijdags, moeten de mannen werken. Het klimaat ligt hen ook niet. Dan is het toch niet meer dan onze christenplicht die mensen een steuntje in de rug te geven, zodat ze zich thuis voelen in het land, dat hun mannen en vaders altijd hebben gediend. Je kunt niet doen alsof er geen woonoorden zijn, je moet niet neutraal blijven, dan ga je pas leven. Ik ben ontzettend van deze mensen gaan houden."

Niet de dupe

Al heel lang heeft mejuffrouw Kooistra voor de Ambonezen gewerkt, o.a., voor de stichting Door de Eeuwen Trouw. Vijf jaar geleden kwam ze in contact met het vakantiewerk. Er waren toen nog vier kampen in Friesland. Er bestond wel in Nederland een interkerkelijke commissie, die Ambonese kinderen zomers bij Nederlandse pleegouders onderbracht, maar in Friesland was dat nooit gelukt. Vijf jaar geleden was aan de Friese Amboneesjes ook een vakantie beloofd. Drie weken voordat ze zouden worden opgehaald, was er echter nog geen pleeggezin gevonden. Mejuffrouw Kooistra hoorde hiervan. "Toen ben ik maar op pad gegaan, je kunt die kinderen toch niet teleurstellen. Zij mogen tenslotte niet de dupe worden van dwaze streken van oude mensen." Binnen drie weken had tante Klaske het voor elkaar: tachtig Amboneesjes waren in Leeuwarden welkom. "Dat is eens maar nooit weer", dacht een oververmoeide tante Klaske na deze vakantie. Ze was al overspannen en toen kwam daar die hele organisatie nog bij. Je moet het toch weer doen, zei een predikant tegen haar. En ze deed het. Dit jaar zal ze voor de vijfde keer de gezinnen in de kampen langsgaan en de kindernamen noteren. Ze zal weer voor pleegouders zorgen, ze zal de kinderen weer halen en brengen en ze zal opnieuw zien dat de vervoerskosten (ƒ 500) en andere kosten (ƒ 200) bij elkaar komen. Al dit werk geschiedt pro Deo. juffrouw Kooistra heeft wel veel medewerking ondervonden van de kerken en de pers. Dit jaar wil ze nu eens niet bij de kerken aankloppen. Ze is onvermoeibaar. Met kleurendia's af te draaien en te vertellen over dit werk voor vrouwenverenigingen probeert ze nu het geld bij elkaar te krijgen. Deze eenvoudige 35-jarige Friezin, die zelf hard voor haar dagelijks brood moet werken, schroomt geen moeite voor de Ambonese kinderen en hun ouders. "Het is moeilijk hun hart te winnen, maar als je dat hebt, bezit je het ook voor goed." Tante Klaske heeft in ieder geval het hart van de Ambonezen in Friesland gewonnen.

Erbij horen

Zelf beleeft ze er veel genoegen aan. Ze ziet immers hoe de kinderen die veertien dagen uit logeren gaan op prijs stellen. Ze leven er op en hun ouders zijn bijzonder dankbaar. Ze krijgen het gevoel er weer een beetje bij te horen. Er ontstaan allerlei contacten tussen de pleegouders en de Ambonese ouders, die zich daardoor niet meer zo verlaten voelen; Dat is ook de bedoeling van het werk van tante Klaske.

Ze kan o zo boos worden als ze hoort, dat er een protestantse school in Friesland bestaat, die geen Ambonese leerlingen wenst. "Waar blijf je dan met je christendom?" Tante Klaske kan echter ook heel blij kijken, bijvoorbeeld bij het doorbladeren van haar foto-album: allemaal foto's van de kampkinderen die een heerlijke vakantie elk jaar weer krijgen. Hoe die kinderen dat zelf vinden, wie de foto's ziet, behoeft dat niet te vingen, Eén reactie willen we noemen, van een klein Ambonees meisje, dat in gebrekkig Nederlands schreef: "Mijn vader en moeder zegt van hartelijk bedankt van oom en tante. Wij kan u niets geven, maar God zal u geven veel dan wij geeft en God zal zegen met u heel gezin."

Beschrijving onder foto links: "Mejuffrouw Kooistra: voor de kampkinderen tante Klaske."

Beschrijving onder foto rechts: "Zul je niet teveel morsen bij het smeren van je boterham? schijnt deze Friese moeder te zeggen tegen het Ambonese meisje. Roosje mag dankzij de activiteiten van mejuffrouw Kooistra elk jaar veertien dagen vakantie in een Fries gezin doorbrengen."

Album#001
Buitenkant Album
voorkant fotoalbum
Album#003
Ambonese kinderen op vakantie
Groep ambonese kinderen op weg naar Leeuwarden rond 1958
Album#004
Oude foto van groep Ambonese kinderen met de bus op weg naar Leeuwarden rond 1958
Album#005
PB-52-83 Bolsward
Groep ambonese kinderen op weg naar Leeuwarden rond 1958
Album#006
Toen Hessel Hoornveld in Nederlands-Indië zat (zie fotocollectie van Nederlands-Indië-1945-1948), had hij een penvriendin genaamd Aukje Jouksma. Hessel en Aukje zijn getrouwd en hebben kinderen gekregen. Het blanke kindje, rechts in beeld, is hun zoon, die ook Hessel Hoornveld heet. We noemen hem hier Hessel Hoornveld junior.
De foto's beginnend met "Album", komen uit het fotoalbum van Aukje.
Oude foto van groep ambonese kinderen netjes in de kleren voor vakantie in Leeuwarden rond 1958
Album#007
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders,  rond 1960
Album#008
Paulus Moreelsestraat, Huizum
Ambonees kind met indianentooi, op driewieler in de Paulus Moreelsestraat, te Huizum, Friesland
Album#009
Blanke kind: Hessel Hoornveld junior
Paulus Moreelsestraat, Huizum
Integratie van Nederlandse en Ambonese kinderen, rond 1960
Album#010
Us Mem, Leeuwarden. Blanke kind: Hessel Hoornveld junior
Oude foto van Kinderen bij Us Mem, Leeuwarden
Album#011
Vakantie in Leeuwarden voor Ambonese kinderen uit Friese woonoorden, eind jaren 50.
Album#012
Als we in de achtbaan gaan. Mag die toch niet stil gaan staan.
Album#013
Molukse en Nederlandse kinderen, eind jaren 50.
Album#014
Molukse en Nederlandse kinderen, eind jaren 50.
Album#015
Vakantie in Leeuwarden voor Ambonese kinderen uit Friese woonoorden, eind jaren 50.
Album#016
Oud Hollandse spelen voor Ambonezen
Album#017
Oud Hollandse spelen voor Ambonezen
Album#018
Koekhappen
Koekhappende allochtonen
Album#019
Kinderen uit Ambonezenkampen gaan logeren bij Nederlandse gezinnen, jaren 1950, jaren 1960.
Album#020
Ambonezen die zaklopen
Album#021
Eerste generatie Molukkers
Album#022
Allochtonen die koekhappen
Album#023
Oude foto's van Ambonezen in Nederland
Album#024
Ambonese kinderen bij Nederlandse familie
Album#025
Ambonese kinderen bij Nederlandse familie
Album#026
Us Mem, Leeuwarden. Blanke kind: Hessel Hoornveld junior.
Oude foto van kinderen bij Us Mem, Leeuwarden
Album#027
Eerste generatie Ambonezen in Nederland
Album#029
Eerste generatie Ambonezen in Nederland
Album#030
Ambonese kleuter in Nederland
Album#031
Eerste generatie Ambonezen in Nederland
Album#032
Eerste generatie Ambonezen in Nederland
Album#033
Ambonese man in pak, in Nederland, eind jaren 50
Album#034
Eerste generatie Ambonezen in Nederland
Album#035
"Naast vrouw met bril: Octovina Nendissa, daarnaast Jubel Pattykawa. Kamp Fochteloo"
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders,  rond 1960
Album#036
Indonesische vrouw met Duitse herdershond in Nederland, eind jaren 1950
Album#037
Fotoboek, molukkers in Nederland
Album#038
Fotoboek, Molukkers in Nederland
Album#039
Fotoboek, Molukkers in Nederland
Album#040
Klaske Kooistra met Ambonese kinderen
Klaske Kooistra met een groep Ambonese kinderen
Album#041
Islamitische gebedsruimte in Ambonezenkamp in Nederland
Album#042
Islamitische gebedsruimte in Ambonezenkamp in Nederland
Album#043
Islamitische gebedsruimte in Ambonezenkamp in Nederland
Album#044
Islamitische gebedsruimte in Ambonezenkamp in Nederland
Album#045
Fotoboek van Molukse woonoorden
Album#046
Klaske Kooistra met Ambonezen
Klaske Kooistra met eerste generatie Ambonezen
Album#047
links; Klaske Kooistra
Klaske Kooistra met eerste generatie Ambonezen
Album#048
Ambonese familie in woonoord in Nederland
Album#049
Oud fotoboek over Molukkers
Album#050
Ambonezen
Album#051
Geit slachten
Molukkers slachten geit
Album#052
Geit slachten
Molukkers slachten geit
Album#053
fotoboek
Album#054
"Links boven: Tehubijuluw. Derde van Rechts: Balsala"
Amboneze bruiloft in woonoord
Album#055
Nederlandse normen en waarden voor allochtone kinderen
Album#056
"Hulp aan het Ambonese kind" Geld inzamelen
Geld inzamelactie voor Ambonese kinderen
Album#059
Ruim 150 Ambonese kinderen met vakantie in Leeuwarden
Album#097
Ambonese kinderen bij pleeggezin
Album#098
Goede oude zwartwit foto van Ambonees meisje
Album#060
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Album#061
Rechts: Klaske Kooistra
Ambonese kinderen logeren bij pleegouders, rond 1960
Album#062
Fotoboek, Molukkers in Nederland
Album#063
blij met pleegkind
Album#064
wazige oude foto
Album#065
Het is mij onduidelijk waar deze namen bij horen: "Max de Kok, Dominqas Latupella, Eddy Latumalea, Jozef Latumalea, Andy Ruhmaloine"
Onduidelijk
Album#066
Het is mij onduidelijk waar deze namen bij horen: "Babs Maatita, Anna Lekatompessy, Hendrika Latupella, Otjé Lekatompessy, Augus Parinussa"
Onduidelijk
Album#067
Oude wazige groepsfoto van Ambonezen
Album#068
Oude wazige groepsfoto van Ambonezen
Album#069
Oude wazige groepsfoto van Ambonezen
Album#070
Ambonezen in Leeuwarden
Album#071
Amboneze meisje
Album#072
Us Mem, Leeuwarden. Vierde van links: Hessel Hoornveld junior
Ambonese kinderen in Leeuwarden, eind jaren 50
Album#073
Us Mem, Leeuwarden. Derde van links: Hessel Hoornveld junior
Ambonese kinderen in Leeuwarden, eind jaren 50
Album#074
Hessel Hoornveld junior en drie Ambonese kinderen
Ambonese kinderen in Leeuwarden, eind jaren 50
Album#075
Oude fotos van weemarkt Leeuwarden
Album#076
Migrant bij schapen
Album#077
Rechts: Hessel Hoornveld junior
Handjeklap Veemarkt Leeuwarden
Album#078
Koe aan staart trekken
Ambonees kind trekt koe aan staart op veemakrt Leuwarden eind jaren 50
Album#079
Eerste generatie molukkers in Nederland
Album#080
Ambonese kinderen in speeltuin in Nederland, eind jaren 1950
Album#081
Ambonese kinderen in speeltuin in Nederland, eind jaren 1950
Album#082
Aan tafel, vijfde van links: Hessel Hoornveld junior
Ambonese kinderen in speeltuin in Nederland, eind jaren 1950
Album#087
Fotoboek Ambon - Nederland
Album#088
Rechts: Sjoukje Hoornveld
blank en bruin kind
Album#089
Kind: Sjoukje Hoornveld
fietsen
Album#090
Molukkertje in Nederland
Album#091
Moluks meisje in Nederland, eind jaren 50
Album#092
Achterste rij v.l.n.r.: Aukje Hoornveld-Jouksma, Hessel Hoornveld junior en Klaske Kooistra. Voorste rij, tweede van links: Sjoukje Hoornveld
Vakantie in Leeuwarden voor Ambonese kinderen uit Friese woonoorden, eind jaren 50.
Album#093
Hessel Hoornveld (senior) weer in gevecht met persoon uit Nederlands-Indië
Ambonese kinderen logeren bij pleegouders, rond 1960
Album#094
V.l.n.r: Sjoukje Hoornveld, Aukje Hoornveld-Jouksma, onbekend, onbekend, Hessel Hoornveld (senior), onbekend, Hessel Hoornveld junior
Ambonese kinderen logeren bij pleegouders, rond 1960
Album#095
Hessel Hoornveld, onbekend, onbekend.
Ambonese kinderen logeren bij pleegouders, rond 1960
Album#101
Trouwen in Ambonezenkamp
Album#102
Reactie van Talib Hatuluwaja: "De trouwplechtigheid was van bung Limbu Saebu uit Makassar/ Sulawesi."
Trouwen in Ambonezenkamp
Album#103
Trouwen in Ambonezenkamp
Album#104
Trouwen in Ambonezenkamp
Album#105
Familiefoto trouwerij in Ambonezenkamp
Album#106
Groepsfoto trouwerij in Ambonezenkamp
Album#107
Fotoboek, Molukkers in Nederland
Album#108
Rechts: Klaske Kooistra
Klaske en Ambonezen
Album#109
Oude foto van Nederlandse familie en Molukse kinderen
Album#110
Twee Molukse kinderen op een bankje, eind jaren 1950
Album#111
Hulp aan Ambonese kind
Album#112
Links; Klaske Kooistra
Nederlandse en Amboneze vrouwen rond 1960
Album#114
"Saranti trad op voor ambonnese kinderen"
Krantenartikel van kindercircus Saranti
Album#116
Voorstelling voor Ambonese kinderen, door kindercircus Saranti
Mooie oude foto van kindercircus Saranti: koortdansen
Album#123
"Vijfde vakantie Ambonese jeugd in Leeuwarden"
Krantenartikel over vakantie Ambonese jeugd in Leeuwarden
Album#140
Eerste generatie Molukkers in Nederland, zwartwit foto, rond 1960
Album#119
Oude foto van kind met een migratie-achtergrond
Album#121
"Mevr. S.L. Lokollo over: "Ambonezen toen en nu"
Mevr. S.L. Lokollo over: Ambonezen toen en nu
Album#124
"Valentijndag: een bloemenhulde voor mej. K. Kooistra"
Krantenartikel; Valentijndag: een bloemenhulde voor mej. K. Kooistra
Album#131
"Valentijndag: een bloemenhulde voor mej. K. Kooistra"
Krantenartikel; Valentijndag: een bloemenhulde voor mej. K. Kooistra
Album#132
Eerste generatie Molukkers in Nederland
Album#134
Klaske Kooistra en drie "Amboneesjes"
Eerste generatie Molukkers in Nederland
Album#138
Ambonezen en hun kinderen: Het mooie werk van Tante Klaske in Friesland
Album#139
Anneke Elro en haar Rotterdams Kindertoneel - Sjors en Sjimmie en de Ruimtekoningin
Anneke Elro en haar Rotterdams Kindertoneel - Sjors en Sjimmie en de Ruimtekoningin
Album#149
"Meisje verdronken uit woonoord Wyldemerk"
Krantenartikel: Meisje verdronken uit woonoord Wyldemerk
Album#142
Is dit een begrafenis?
Album#143
Kleurendia van eerste generatie Molukkers in Nederland, zwart-wit foto, rond 1960
Album#144
Kleurendia van eerste generatie Molukkers in Nederland, zwart-wit foto, rond 1960
Album#153
Stichting ICCAN: Interkerkelijk Contact Comité Ambon-Nederland. 1963.
Stichting ICCAN: Interkerkelijk Contact Comité Ambon-Nederland
Album#160
Limboe M. Oekas - Tiny de Jong, 16 december 1961
Geboortekaart van eerste Ambonezen geboren in Nederland
Album#161
Johannes Alexander Nicolaas Hitipeuw, geboren 20 augustus 1959 te Fochteloo
Geboortekaart van eerste Ambonezen geboren in Nederland
Album#163
Brief van Ambonees kind
Album#166
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind 1/7
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind, Mej. K. Tj. Kooistra, P. Moreelsestraat 19, J. v. d. Meulen, Hondiusstraat 1
Album#167
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind 2/7
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind, Mej. K. Tj. Kooistra, P. Moreelsestraat 19, J. v. d. Meulen, Hondiusstraat 1
Album#168
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind 3/7
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind, Mej. K. Tj. Kooistra, P. Moreelsestraat 19, J. v. d. Meulen, Hondiusstraat 1
Album#169
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind 4/7
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind, Mej. K. Tj. Kooistra, P. Moreelsestraat 19, J. v. d. Meulen, Hondiusstraat 1
Album#170
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind 5/7
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind, Mej. K. Tj. Kooistra, P. Moreelsestraat 19, J. v. d. Meulen, Hondiusstraat 1
Album#171
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind 6/7
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind, Mej. K. Tj. Kooistra, P. Moreelsestraat 19, J. v. d. Meulen, Hondiusstraat 1
Album#172
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind 7/7
Het Comité, Hulp aan het Ambonese kind, Mej. K. Tj. Kooistra, P. Moreelsestraat 19, J. v. d. Meulen, Hondiusstraat 1
Album#174
Friese Koerier, Maandag 9 oktober 1961: "Drie Ambonese jongens ernstig gewond bij explosie in vuurwerkfabriek. Een hunner in het ziekenhuis te Assen aan verwondingen overleden." Volgens het bericht zijn de jongens over het hek geklommen en hebben ze in fabriek in Fochtelo een lucifer aangestoken, waarna de boel is ontploft. De naam van de overleden jongen is Dorthijs Elisa Serhalawan. Foto gemaakt door Bas den Oudsten, Friesch Dagblad.
Explosie in vuurwerkfabriek Fochtelo 1961





Doos met dia's van Klaske in 2020
Kleurenfotografie was toen nog maar net beschikbaar geworden voor consumenten.
Al het beeldmateriaal hieronder, komt uit deze doos.
Doos met oude dia's
Kamp#02
Ambonezen in Nederland, Jaren 1960
Kamp#04
Ambonezenkamp
Kamp#05
Ambonese kinderen in woonoord
Kamp#06
Ambonees kind in woonoord
Kamp#07
Volgens iemand op Facebook is dit Yvonne Matahelumual
Ambonees kind in woonoord
Kamp#08
Ambonese kinderen in woonoord
Kamp#09
Ambonese kinderen in woonoord
Kamp#10
Barakken voor Ambonezen
Kamp#11
Een gemiddeld studentenhuis
Slechte staat van barakken voor Ambonezen
Kamp#12
Ambonees kind in kamp. Kampleven
Kamp#13
Ambonezen in woonoord
Kamp#14
Ambonezen in woonoord
Kamp#15
Ambonezen in woonoord
Kamp#16
Ambonees meisje in woonoord, rond 1960
Kamp#17
Feest in woonoord voor Ambonezen
Kamp#18
Bruiloft van Ambonezen in woonoord
Kamp#19
Bruiloft van Ambonezen in woonoord
Kamp#20
Bruiloft van Ambonezen in woonoord
Kamp#21
Bruiloft van Ambonezen in woonoord
Kamp#22
Groot Ambonees gezin in Woonoord
Kamp#23
Ambonees gezin in Woonoord
Kamp#24
Ambonees gezin in Woonoord
Kamp#25
Vervallen Ambonezenkampen
Kamp#26
Bel van Ambonezenkampen
Kamp#27
Kinderen in Ambonezenkamp
Kamp#28
Baby geboren in Ambonezenkamp
Kamp#29
Koken in Ambonezenkamp
Kamp#30
Ambonese kinderen in kamp
Kamp#31
Reactie van Naomi Rumaloine: "Fluitorkest woonoord Ybenheer Fochtelo Friesland" "Mijn vader zit links, verder vlnr oom Latuheru, oom pela Sahureka, oom Dan Sapulette, oom Minggus Rumahloine, oom Amos Maatita (vader van Djoni ) , oom Wattimury, opa Rumahkena, oom Frans Sapulette en bung buang Wasia."
Muziekles in Ambonezenkamp, dwarsfluit, rond 1960
Kamp#32
Ambonezen in Nederland, Molukse woonoorden, eind jaren 50
Kamp#33
Ambonezen in Nederland, eind jaren 50
Kamp#34
"Omo wast door en door schoon. Niet duur!"
De was in Molukse woonoorden
Kamp#35
Molukse kinderen in woonoord
Kinderen1#01
Moluks woonoord
Kinderen1#03
Meisje in Moluks woonoord
Kinderen1#04
Molukse kinderen op vakantie, eind jaren 50
Kinderen1#05
Molukkers in woonoord, eind jaren 50
Kinderen1#06
Molukse kinderen uit woonoord, klaar voor vakantie in Leeuwarden, eind jaren 50
Kinderen1#07
Geit voor de slacht
Kinderen1#08
Amboneze mensen in woonoord
Kinderen1#09
Ambonese kinderen in de bus naar Leeuwarden
Ambonese kinderen in de bus naar Leeuwarden
Kinderen1#09b
Ambonese kinderen met Klaske Kooistra in de bus naar Leeuwarden
Ambonese kinderen en Tante Klaske in de bus naar Leeuwarden
Kinderen1#10
Autobus, LAB; Leeuwarder Auto Bedrijf
Oude foto van Autobus, LAB; Leeuwarder Auto Bedrijf, rond 1960
Kinderen1#11
Ambonees kin bij Nederlandse pleegouders op vakantie, eind jaren 50
Kinderen1#12
Ambonezen zonder auto
Kinderen1#13
Oude foto van Amboneze kinderen in Nederland
Kinderen1#14
Ambonezen in Nederland
Kinderen1#15
Molukse familie in Nederland
Kinderen1#41
Molukse familie in Nederland
Kinderen1#16
Oude foto van Molukse man in Nederland
Kinderen1#17
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen1#18
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen1#19
Us Mem, Leeuwarden met Ambonese kinderen
Ambonese kinderen in Leeuwarden, rond 1960
Kinderen1#20
Jan Wielinga Beddenmagazijn
Jan Wielinga Beddenmagazijn
Kinderen1#21
Draaimolen
Molukse kinderen in draaimolen
Kinderen1#22
Oude foto van Molukse en Nederlandse kinderen die samen spelen
Kinderen1#23
Molukse kinderen in Nederland, eind jaren 50
Kinderen1#24
Koe en Ambonese meisjes op de veemarkt
Mooie foto van twee Molukse meisjes bij veemarkt in Leeuwarden.
Kinderen1#25
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen1#26
Fotoboek, Molukkers in Nederland
Kinderen1#27
Oude foto van twee vrolijke kinderen in bad
Kinderen1#28
Van Sofie Pattikawa heb ik de volgende beschrijving van deze foto gekregen:" L.a. Ann Lekatompessy & r.a. Maria Latupella, de zusjes Hitipeuw en vooraan vlgs.mij Martha Lekatompessy"
Ambonese kinderen drinken ranja, oude foto, rond 1960
Kinderen1#29
Ambonezen op Ezel
Ambonese Meisjes op ezel, Friesland, eind jaren 50
Kinderen1#30
Ambonees Meisje schommel, Friesland, eind jaren 50
Kinderen1#31
Vakantie in Leeuwarden voor Ambonese kinderen uit Friese woonoorden, eind jaren 50.
Kinderen1#32
Volgens recacties via Facebook: v.l.n.r: Batje (of Baatje) Serhalawan, onbekend, Thijs Serhalawan
Batje (of Baatje) Serhalawan, Thijs Serhalawan
Kinderen1#33
Draaimolen
Oude kleuren foto van draaimolen, eind jaren 50
Kinderen1#34
Kinderen uit Ambonezenkampen gaan logeren bij Nederlandse gezinnen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen1#35
Oude kleurenfoto van Us Mem, Leeuwarden, eind jaren 50
Kinderen1#36
Ambonezen Vakantie
Kinderen1#37
Kinderen uit Ambonezenkampen gaan logeren bij Nederlandse gezinnen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen1#38
Kinderen uit Ambonezenkampen gaan logeren bij Nederlandse gezinnen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen1#39
Kinderen uit Ambonezenkampen gaan logeren bij Nederlandse gezinnen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen1#40
Kinderen uit Ambonezenkampen gaan logeren bij Nederlandse gezinnen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen1#43
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen1#44
Zusjes: Sofie en Nona Pattikawa
Mens erger je niet, rond 1960
Oude foto van mensen die mens erger je niet spelen, Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen1#45
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen1#46
Mohammedanen in Ambonese woonoorden
Kinderen1#47
Eerste Ambonezen in Nederland
Kinderen1#48
Ambonezen hebben geen zwemdiploma
Kinderen1#49
Ambonees kinde logeert bij pleegouders, rond 1960
Kinderen1#50
Ambonees kinde logeert bij pleegouders, rond 1960
Kinderen1#51
Ambonees kinde logeert bij pleegouders, rond 1960
Kinderen1#52
Kerk
Kinderen1#53
Fatimah Rolobessy 18 aug. 1950 - 2 maart 1960
Fatimah Rolobessy
Kinderen2#02
C. Manusiwa
C. Manusiwa, Djakarta, Ambon, Indonesia
Kinderen2#03
Kooistra met kinderen
Kinderen2#04
Autobus, LAB; Leeuwarder Auto Bedrijf;
Oude foto van LAB bus
Kinderen2#05
Multi culti in Nederland
Kinderen2#07
Oude foto van toneelvoorstelling voor kinderen
Kinderen2#08
Oude foto van toneelvoorstelling voor kinderen
Kinderen2#10
Ambonese kinderen in bus
Oude foto van ambonezen in een bus in Nederland
Kinderen2#18
Molukkers kijken Saranti
Kinderen2#19
Molukkers kijken Saranti
Kinderen2#11
Saranti
Saranti
Kinderen2#12
Saranti
Saranti
Kinderen2#13
Saranti
Saranti
Kinderen2#14
Saranti
Saranti
Kinderen2#15
Saranti
Saranti
Kinderen2#16
Saranti
Saranti
Kinderen2#17
Saranti
Saranti
Kinderen2#20
Vakantie in Leeuwarden voor Ambonese kinderen uit Friese woonoorden, eind jaren 50.
Kinderen2#21
Paulus Moreelsestraat, Huizum
Oude foto van Ambonees kind in Leeuwarden, eind jaren 50
Kinderen2#22
Vakantie in Leeuwarden voor Ambonese kinderen uit Friese woonoorden, eind jaren 50.
Kinderen2#23
Molukse kinderen in het park
Kinderen2#24
Kinderen uit Ambonezenkampen gaan logeren bij Nederlandse gezinnen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen2#25
Oud hollands thee drinken, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen2#26
Oude foto van twee tweelingen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen2#27
Twee tweelingen
Oude foto van twee tweelingen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen2#28
Paulus Moreelsestraat, Huizum
Molukse kinderen in Leeuwarden
Kinderen2#29
De bek scrobje
Molukse kinderen poetsen hun tanden
Kinderen2#30
Moluks kind met rood strikje
Kinderen2#31
Moluks jongetje
Kinderen2#32
Kinderen uit Ambonezenkampen gaan logeren bij Nederlandse gezinnen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen2#33
Kinderen uit Ambonezenkampen gaan logeren bij Nederlandse gezinnen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen2#34
Kinderen uit Ambonezenkampen gaan logeren bij Nederlandse gezinnen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen2#35
Kinderen uit Ambonezenkampen gaan logeren bij Nederlandse gezinnen, jaren 1950, jaren 1960.
Kinderen2#36
Eerste molukkers in hun wijk?
Kinderen2#37
Oude foto van Nederlandse en Molukse familie samen
Kinderen2#38
Nederlandse kinderen bij Molukse familie, rond 1960
Kinderen2#39
Oude familiefoto Ambonezen
Kinderen2#40
Fietsen
Kinderen2#41
Molukker met flaporen
Kinderen2#42
Oh, it's such a perfect day
Kinderen2#43
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen2#44
links: Bambe Warkor
Vrolijke Ambonese kinderen in Nederland, rond 1960
Kinderen2#45
Oude foto van slager
Kinderen2#46
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen2#47
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen2#48
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen2#49
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen2#50
Oude foto van politieagent en Ambonees kind
Kinderen1#42
Ambonese kinderen logeren bij Friese pleegouders, rond 1960
Kinderen2#51
Ambonese kinderen logeren bij Friese gezinnen, rond 1960
Kinderen2#52
Ambonese kinderen logeren bij Friese gezinnen, rond 1960
Kinderen2#53
Hotel "de Jong" / T. van Dellen: Zalen voor uitvoeringen, partijen en vergaderingen. Langemarktstraat 26, leeuwarden, tel. 25879-27663
Hotel de Jong, T. van Dellen: Zalen voor uitvoeringen, partijen en vergaderingen. Langemarktstraat 26, leeuwarden
Kinderen2#54
Ambonese kinderen logeren bij Friese gezinnen, rond 1960
Kinderen2#55
Ambonese kinderen op vakantie bij Friese gezinnen, rond 1960
Kinderen2#56
Ambonese kinderen logeren bij Friese gezinnen, rond 1960
Kinderen2#57
Ambonese kinderen logeren bij Friese gezinnen, rond 1960
Kinderen2#58
Molukse kinderen op vakantie bij Friese gezinnen, rond 1960
Kinderen2#59
Oude foto van Molukse kinderen in Nederland
Kinderen2#60
Oude foto van mensen bij waterkant
Kinderen2#61
Huilend Ambonees jongetje
Kinderen2#62
Amboneze traditionele stoel in Nederland
Kinderen2#63
Reactie van Talib Hatuluwaja "Vroeger woonden wij (Molukse moslims) als gemeenschap in Balk Friesland in kamp Wyldemerk Gaasterland. In kamp Wyldemerk woonden ook 1 of twee Molukse christen families. De Islamitische gemeenschap bestaat naast Molukkers ook uit mensen van Sulawesi, Java, Manado en Sumatra en ook Indische moslims. Je ziet ook foto's vd Moluks islamitische moskee, tevens eerste officiële moskee in Nederland, die door de toenmalige Pakistaanse ambassadeur werd geopend."
Eerste generatie Islamitische gemeenschap Ambonezen in Nederland
Kinderen2#64
Eerste generatie Islamitische Ambonezen in Nederland
Kinderen2#65
Eerste generatie Islamitische Ambonezen in Nederland
Kinderen2#66
Oude foto van grote geit
Documentatie#01
"Beknopt overzicht van de gebeurtenissen in Indonesië en in het bijzonder ten aanzien van de REPUBLIEK DER ZUID-MOLUKKEN sedert 1942. 3e druk." Geschreven in 1960
Beknopt overzicht van de gebeurtenissen in Indonesië en in het bijzonder ten aanzien van de REPUBLIEK DER ZUID-MOLUKKEN Geschreven in 1960
Documentatie#02
"Beknopt overzicht van de gebeurtenissen in Indonesië en in het bijzonder ten aanzien van de REPUBLIEK DER ZUID-MOLUKKEN sedert 1942. 3e druk." Geschreven in 1960
Beknopt overzicht van de gebeurtenissen in Indonesië en in het bijzonder ten aanzien van de REPUBLIEK DER ZUID-MOLUKKEN Geschreven in 1960
Documentatie#03
De stichting ICCAN: Interkerkelijk Contact Comité Ambon-Nederland, 1961
De stichting ICCAN: Interkerkelijk Contact Comité Ambon-Nederland, 1961
Documentatie#04
De stichting ICCAN: Interkerkelijk Contact Comité Ambon-Nederland, 1961

Terug naar boven